TERKINI DI ASWAN AZMY BLOG

Friday, February 21, 2014

Keutamaan sedekah pada Hari Jumaat

Keutamaan sedekah pada Hari Jumaat
Keutamaan sedekah pada Hari Jumaat

Sedekah pada hari apa pun sangat utama. Namun, khusus pada hari Jumaat, Allah memberinya pahala “lebih”, apalagi pada bulan Ramadhan, hari Jumaat merupakan hari yang utama dalam Islam, lebih utama lagi hari Jumaat dalam bulan Ramadhan. Ada gabungan keberkahan dari keduanya - Jumaat dan Ramadhan.

Sesungguhnya pada hari Jumaat terdapat waktu mustajab. Bila seorang hamba muslim melaksanakan solat dan berdoa kepada Allah nescaya akan dikabulkan…” (Muttafaqun ‘Alaih)

Sesungguhnya sedekah pada hari Jumaat itu memiliki kelebihan dari hari-hari lainnya. Sedekah pada hari itu dibandingkan dengan hari-hari lainnya dalam seminggu, seperti sedekah pada bulan Ramadhan jika dibandingkan dengan seluruh bulan lainnya.” (Ibnul Qayyim, Zadul Ma’ad)

Dan sedekah pada hari itu (Jumaat) lebih mulia dibanding hari-hari selainnya." (HR Ibnu Khuzaimah, Mauquf Shahih). 

5 comments:

  1. MasyaAllah... Allah SWT berikan kita peluang lebih dari biasa pada hari Jumaat. Sekali fikir besar sugguh nikmat yang Allah beri kepada kita untuk menjadi manusia yang lebih baik... dahlah pahala sedekah tak akan putus walau nyawa sudah tiada, diberi kutamaan pulak pada hari Jumaat... Allahualam Bissawab... Alhamdulillah dapat baca perkongsian Aswan ni :D

    ReplyDelete