TERKINI DI ASWAN AZMY BLOG

Thursday, March 6, 2014

Malware di blog

Hari ini, ramai rakan blogger update mengenai serangan malware di blog mereka. Blog aku ni memang dah aku detected satu malware yang bermaharaja di blog aku ni. Kalau aku scan je kat Webmaster Tool, confirm akan detected malware tu. Ianya datang dari link Abu Farhan. Banyak kali dah aku cuba cari dari mana datang malware tersebut di bloglist dan template blog. Tapi, tak jumpa-jumpa jugak. Tadi, aku tengok entri blogger NabilaBiela mengenai malware di blognya. Blog dia pun kena malware dari Abu Farhan. Setelah baca entri tersebut, baru aku tahu..malware Abu Farhan datang dari Sitemap. Aku try klik sitemap blog ni..ternyata memang betul ada malware dari sitemap. Keluar warning bila klik sitemap blog ini. Huh, patut la selama ni aku tak jumpa punca malware tersebut. Rupa-rupanya, datang dari sitemap. Sekarang, aku dah buat sitemap tersebut dari blog aku. Aku cuba scan balik dengan Webmaster Tool, wah..result..keadaan blog dah bebas malware..tiada warning issue dah. 

Kalau yang pernh guna sitemap dari Abu Farhan, baik buang je sitemap tu. Sitemap tersebut dah diserang malware. Kalau nak tahu tutorial check dan virus malware di blog, anda boleh tengok di SINI.

5 comments:

  1. adessss.. mcm2 je virus skang ni..

    ReplyDelete
  2. a ah, kecoh juga pasal ni beberapa hari lalu.

    ReplyDelete
  3. samela aku...aku dh buang sitemap pn still ade nama abu farhan dlm html code blog aku...

    ReplyDelete
  4. Rupanya malware pun ada serang blog kita ye....

    ReplyDelete